Afrika Konferansları II

Afrika Konferansları II

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ile Akdeniz Havzası ve Afrika Medeniyetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle organize edilen Afrika Konferansları’nın ikincisi düzenlendi. Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Mourad ADJABI’nin konuk olarak katıldığı programda, AHBVÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf TEKİN çevrimiçi olarak bir konuşma yaptı.

“Cezayir’deki üniversiteler ile işbirliği süreçleri başlattık”

AHBVÜ’nün Türkiye’nin hem uluslararası ilişkiler hem de dış politika alanındaki problemlerine çözüm üretecek adımlar atmak konusunda kararlı olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Yusuf TEKİN, bu anlamda Üniversitedeki araştırma merkezleri üzerinden kayda değer işler yapıldığını belirtti. Bunlardan birinin ülkemizde Afrika Ülkelerini temsilen bulunan büyükelçileri Üniversite’de konuk edip, onlarla hem kendi ülkelerine hem Türkiye’nin kendi ülkeleriyle olan ilişkilerine hem de bu ilişkilerin geliştirilmesi için neler yapılabileceğine dair sohbetler yapmak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yusuf TEKİN, bu kapsamda Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Mourad ADJABI’nin Türkiye-Cezayir ilişkilerini Barbaros Hayrettin Paşa’dan itibaren gelişim süreciyle ilgili çok öz, sade bilgiler vererek anlattığını söyledi. Türkiye-Cezayir ilişkilerinin içinde bulunduğu hem politik hem de diplomatik süreçle ilgili bilgiler veren, Cezayir Cumhurbaşkanı Sayın Abdülmecid TEBBUN’un ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın iki ülkenin ilişkilerinin geliştirilmesi yönündeki kararlılıklarını ve arzularını dile getiren Büyükelçi ADJABI’ye teşekkür eden Prof. Dr. TEKİN, sözlerine şöyle devam etti:

“Bizim üstümüze düşen de, iki ülke Cumhurbaşkanlarının bu konudaki arzu ve isteklerini yerine getirecek adımlar atabilmek. Biz de bu anlamda, Üniversite olarak üstümüze düşeni yapma arzusundayız. Sayın Büyükelçimiz aracılığıyla Cezayir’deki üniversiteler ile işbirliği süreçleri başlattık ve yürütüyoruz. Bu süreçte Araştırma Merkezi’miz ciddi katkı veriyor. Oradaki arkadaşlarımıza tek tek teşekkür ediyorum. Büyükelçimize de programa teşrifleri için teşekkür ediyorum”.

“Cezayirli öğrencilerimizi Türkiye’de eğitime gelmeleri için ısrar ediyoruz”

Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Mourad ADJABI, Cezayir ve Türk halklarının tarihe dayanan ilişkilerinin 1516 yılına kadar uzandığını söyledi. Büyükelçi ADJABI, bu tarihin aynı zamanda Kuzey Afrika’yı ve Cezayir’in bazı şehirlerini işgal etmek isteyen işgalci İspanyolları püskürtmek için gelen Oruç ve Hayrettin Barbaros kardeşlerin müdahalesinden sonra Cezayir’in resmi olarak Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası haline geldiği tarih olduğunu vurguladı. “Kültürel planda ülkelerimizi ve halklarımızı birbirine bağlayan önemli tarihi ve kültürel mirasın altını çizmek gerekir” diyen Büyükelçi ADJABI, Cezayir’de Osmanlı’dan kalan birçok tarihi eser bulunduğunu hatırlattı. Bu tarihi eserlerin TİKA tarafından restore edildiğini ifade eden Büyükelçi ADJABI, başka kültürel alanlarda da iki ülke arasındaki iş birliğine dikkat çekti. Cezayir’de Yunus Emre Enstitüsü kurulmasına Türkiye’de de Cezayir Kültür Merkezi kurulmasına karar verildiğini açıklayan Büyükelçi ADJABI, iki ülke arasındaki eğitim alanındaki ortak çalışmaların önemine de vurgu yaptı. Cezayir ve Türk Üniversiteleri arasında yapılan kardeş üniversite anlaşmalarının yanı sıra akademik iş birliğinin de devam ettiğini belirten Büyükelçi ADJABI, Türkiye’deki üniversitelerin kayda değer çalışmalar yaptığını ve Cezayirli öğrencileri Türkiye’de eğitim almaları için teşvik ettiklerini söyledi. Büyükelçi ADJABI, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Cezayir ve Türkiye, ülkelerimizin istikrarına ve halklarımızın huzur ve refahına kasteden terörizmle mücadelede iş birliği yapıyorlar. Uluslararası mecralarda her iki ülke birbirini karşılıklı olarak desteklemektedir. Cezayir ve Türkiye, 2017 yılında BM Genel Kurulu’nda Filistin hakkında ortak bir önerge taslağı verdi. Cezayir ve Türkiye, Libya’da barışçıl bir çözüm amacıyla koordineli bir şekilde hareket etti. Her iki ülkenin parlamentoları iyi ilişkiler geliştiriyor.”

 “Cezayir ile ilgili bir belgesel hazırlayacağız”

Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suna Timur AĞILDERE ise “Ülkemiz ile 500 yıla yaklaşan kadim, tarihi, siyasi, sosyo-kültürel bağları bulunan Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Sayın Mourad ADJABI Beyefendi’ye katılımlarından dolayı onur duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Merkezimizin Afrika ülkeleriyle ilgili bir belgesel serisi projesi var. Bu kapsamda Cezayir ile ilgili bir belgesel hazırlayacağız. Bu projeye başlamak için Pandemi’nin bitmesini bekliyoruz” dedi.

Yukarı