MEB’den Singapur’a doktora bursu

MEB’den Singapur’a doktora bursu

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Singapur’dan Rusya’ya siyaset, ekonomi ve antropoloji alanlarında 423 uzman yetiştireceklerini söyledi. Böylelikle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 5 yılda 5 bin burs hedefi yakalanmış olacak.

BİN 391 KİŞİYE TAM BURS

MEB, üniversiteler ve farklı kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmek amacıyla 2014 yılında yurtdışında yüksek lisans ve doktora yapmak üzere toplam bin 391 kişiye resmi statülü tam burs verilecek. MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, bu öğrencilerin yerleştikleri tercihlerine göre doktoralarını başarıyla bitirip döndüklerinde üniversitelerde öğretim üyesi, MEB’de uzman ve diğer kamu kurumlarında kadrolarına uygun bir göreve atanacaklarını söyledi.

Müsteşar Tekin, daha önceki yıllarda sadece belli bölüm mezunlarının başvurduğu burslara bu yıl Antropoloji dahil 423 farklı lisans alanından mezunlar başvuru yapabileceğini açıkladı.

106 BÖLGEDE UZMANLIK SAĞLANACAK

Türkiye’nin gelecek vizyonu ışığında ihtiyaç duyacağı alanlarda yetişmiş insan gücü için bu yıl siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, tarih ve antropoloji gibi alanlardan mezunların da başvurabileceklerini beliten Tekin, “Bu kapsamda, Çin, Hindistan, Japonya, Kanada, İran, Ermenistan, Gürcistan, Rusya, Balkan Orta Asya, Orta Doğu, Uzak Doğu, Afrika, Latin Amerika, Asya-Pasifik, Avrupa Birliği, Avrasya dahil toplam 106 alanda burs sağlanacak. Böylelikle bu bölgelerde nitelikli insan gücümüz olacak” dedi.

50’DEN FAZLA ÜLKEDE DOKTORA İMKANI

Bu yıl öğrenci gönderilecek ülkelerin de sayısının artırıldığına dikkat çekin Tekin, “Daha önceki yıllarda öğrenci gönderilen ABD, AB Ülkeleri, Orta Doğu Ülkeleri, Kanada, Japonya ve Güney Kore’ye ek olarak Hindistan, Singapur, Pakistan, Güney Afrika, Etiyopya, Fas, Kazakistan, Bosna Hersek, Sırbistan, Brezilya, Arjantin, Meksika, İsrail, İran, Hırvatistan, Arnavutluk, Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Tunus, Cezayir de eklendi” diye konuştu.

EĞİTİM SOSYOLOJİSİNDE DOKTORAYA TAM BURS

MEB, doktora eğitim sonrasında bakanlıkta uzman olarak çalışmak üzere 149 öğrenciye de burs sağlayacak. MEB özellikle, eğitim Politikaları, eğitim felsefesi, dil ve edebiyat eğitimi, eğitim psikolojisi, eğitim sosyolojisi, eğitim teknolojileri, eğitimde ölçme ve değerlendirme, işitme engelliler eğitimi, zihinsel engelliler eğitimi gibi alanlarda yurtdışına doktora amacıyla öğrenci gönderecek. MEB ayrıca bu sene eğitim fakültelerinden mezunlar için 275 özel kontenjan ayırdı.

5 YILDA 5 BİN BURS

1929 yılından bu yana verilen MEB yurtdışı burslarından bugüne kadar 13 bin 453 kişi yaralandı. 2007-2013 yılları arasında 3 bin 747 kişi burs ile doktora eğitimi aldı. Şuanda 21 farklı ülkede 2 bin 629 öğrenci yüksek lisans ve doktora eğitimini sürdürüyor. Böylelikle 5 yılda 5 binden fazla öğrenci yurtdışında yüksek lisans ve doktora eğitimi almış oldu.

DİL ŞARTI YOK ALES’TEN 70 ALAN BAŞVURABİLİR

Yurtdışında yüksek lisans ve doktoraya bursu isteyen adaylar ÖSYM’den 6 Kasım 2014 günü gece 24:00’te kadar internetten başvurabilecek. Burslara 1984 sonrası doğanlar ile ALES’ten alanında 70 alan üniversite mezunları başvurabilecek. Başvuru için ilk aşamada dil şartı aranmayacak. Öğrenci seçimi ise yazılı ve sözlü sınav olmak üzere iki aşamada yapılacak.

Yukarı