Tekin, Ensar Vakfının konuğu oldu

Tekin, Ensar Vakfının konuğu oldu

Ensar Vakfı Ankara Şubesi tarafından düzenlenen Ensar Buluşmaları’nın konuğu olan Milli Eğitim Bakanlığı Müstaşarı Doç. Dr. Yusuf TEKİN “Yeni Türkiye Yolunda Eğitim” konulu bir konferans verdi. Çok sayıda bürokrat, siyasetçi ve vakıf üyesinin katılımıyla gerçekleşen konferansta Tekin, “Yeni Türkiye ve eğitim politikasının temeli insan olmalı. Bizim derdimiz vatandaş yetiştirmek değil insandır. Bizim vatandaşı temel almak gibi bir geleneğimiz, kültürümüz yoktur. Biz insan odaklı bir medeniyetiz” diye konuştu.

Ensar Vakfı Ankara Şubesi Başkanı Av. Ercan POYRAZ’ın takdiminin ardından söz alan Doç. Dr. Yusuf TEKİN sözlerine eğitimle ilgili son dönemde yapılan çalışmalara değinerek başladı. “Sağlık, ulaşım, enerji ve benzeri politikalarda eylem planımız var ama eğitim sistemi bunların aksine total bir politikadan uzak. İnsanları tatmin edecek politikaların üretilmesi gerekiyor artık. Peki, ne olursa tatmin oluruz? Şu andan itibaren söyleyeceklerimi bir akademisyen olarak söyleyeceğim. Osmanlıdan beri bazı girişimler var, peki nedir bu girişimler? Modernleşme denilen, çağa ayak uydurmak olarak da adlandırılan, eski günlerimize ulaşmak amacıyla yapılan çalışmalar. Eğitim politikaları içinde bunu yapmamız lazım. O zaman çağ nerde? Osmanlı neyi yakalamaya çalışmış? Burada modern devlet kavramı ortaya çıkıyor. Modernleşme batıdaki modern ulus devlet felsefesi. Çok önemli bir kırılma noktası, modern devlet nedir? İmparatorlukların insanın zihniyetine hükmetme gibi bir derdi yoktur. Ama ulus devlette eğitimin geldiği nokta, fabrika ürünü tek tip insanlardır.” dedi.

“Şimdi devlet felsefesi değişti. Bu değişimi eğitim politikasına uygulamamız lazım, bu politika üzerine kendi damgamızı vuracak bir şey yapmamız lazım. Burada bir hata yapıyoruz, bizim topyekün 19. yy’ın devlet mantığını tartışmamız lazım. O dönemde çağın değerleri bunlar, bizim çağı iyi okumamız lazım. Tüm bunları gözden geçirip total bir tanımlama yapmamız lazım. Yoksa ne kadar uğraşırsak uğraşalım kalıcı olmaz, her dönem gibi gelecek dönemler de konjoktürel davranır.  Sonuç olarak Yeni Türkiye ve eğitim politikasının temeli insan olmalı. Bizim derdimiz vatandaş yetiştirmek değil insandır. Bizim vatandaşı temel almak gibi bir geleneğimiz, kültürümüz yoktur. Biz insan odaklı bir medeniyetiz.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yukarı