Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Hacı Bayram-ı Veli’yi andı

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Hacı Bayram-ı Veli’yi andı

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde, Rektör Prof. Dr. Yusuf Tekin’in katılımıyla “Çokluktan Bir’liğe Hacı Bayrâm-ı Velî” adlı bir program düzenlendi. Programda, Hacı Bayrâm-ı Velî, şiir dinletisi ve tasavvuf musikisi ile anıldı.

Edebiyat Fakültesi Itri Salonu’nda düzenlenen programa, Rektör Prof. Dr. Yusuf Tekin, Sinop Milletvekili Nazım Maviş, Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, Anayasa Mahkemesi Üyesi Recai Akyel, Eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın, Genel Sekreterimiz Kemal Şamlıoğlu, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi yönetimi ile dekanları, öğretim üyeleri, çok sayıda öğrenci ve misafir katıldı.

Sanat yönetmenliğini Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Şube Müdürü neyzen Noyan Özatik’in yaptığı programda, şiir dinletisinin seslendirmesini oyuncu Sefa Zengin, tasavvuf musikisi dinletisini de Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İcra Heyeti yaptı. Kur’an-ı Kerim tilavetini ise sanatçı Ömer Faruk Belviranlı yaptı.

“Hacı Bayram-ı Veli, Anadolu’nun göz bebeği, Ankara’nın kandili olmuştur”

Rektör Prof. Dr. Yusuf Tekin, büyük zâtların, geride bıraktıkları eserleri ile insanlara hitap etmeye devam ettiklerini belirtti. Türk medeniyet tarihinin, evrensel bir değer haline gelmiş çok sayıda isim ile dolu olduğunu söyleyen Rektör Tekin, “Mevlâna, Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli ve daha nicesini sayabileceğimiz bu isimler arasında en önemlilerinden biri de kuşkusuz ki Hacı Bayram Veli’dir. Hacı Bayram Veli, mizacıyla, tarzıyla, tavrıyla, ilkeleriyle, sohbetiyle Anadolu’nun göz bebeği Ankara’nın kandili olmuş, ışık saçmış, maddi, manevi aydınlanmayı sağlamış, adeta hamisi olarak onu korumaya almıştır. Bugün dahi Hacı Bayram’ın bu manevî çemberini canlı bir şekilde hissetmemiz mümkündür” diye konuştu.

Rektör Tekin, Hacı Bayram-ı Veli’nin oluşturduğu kültür ağı ile Türk diline büyük hizmet ettiğini dile getirerek, “Hacı Bayram ve takipçileri sade ve yalın söyleyişleri, Türkçe sohbetleri ile Türkçe’nin Anadolu’daki ses bayrağını taşımışlar, Türkçe’nin gönüllü bir neferi olmuşlardır” ifadesini kullandı.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne, adını veren Hacı Bayram-ı Veli’nin, Türk medeniyetinin ve insanlığın büyük bir değeri olduğuna işaret eden Rektör Tekin, şu şekilde sözlerini sürdürdü:

“Onun gelecek nesillere layık-ı veçhile anlatılması için elimizden gelen çabayı ve hatta daha fazlasını göstermekle mükellefiz. Biz Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi olarak bu hususta üzerimize düşeni eksiksiz yerine getireceğimizi burada bir kez daha taahhüt ediyoruz. Bu anlamda, 2029 yılı, Hacı Bayram Veli’nin ölümünün 600. yılına denk düşmektedir. Bu misyonumuzla da Hacı Bayram Veli Hazretlerinin ölüm yıl dönümüne denk düşen 2029 yılını, UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınmasını sağlamak üzere çalışmalara başlamış bulunmaktayız.”

Rektör Tekin, “Hiç kuşkunuz olmasın ki bu devraldığımız isim ve mirası biz üniversite olarak azim ve kararlılıkla taşıyacağız ve nihayete erdireceğiz” diyerek, Hacı Bayram Veli’nin manevi varlığı ile Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ni, bu ruha uygun bir şekilde yeniden inşa edeceklerinin altını çizdi.

Yukarı