Çarşamba Konferansları’nda “Yaşayan Gelecek: Gençlik”

Çarşamba Konferansları’nda “Yaşayan Gelecek: Gençlik”

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde, Edebiyat Fakültesi Çarşamba Konferansları kapsamında düzenlenen “Yaşayan Gelecek: Gençlik” programına, Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sinan Aksu konuşmacı olarak katıldı.

Itri Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlik, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Yusuf Tekin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Üzülmez, Genel Sekreter Kemal Şamlıoğlu, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suna Timur Ağıldere, öğretim üyeleri ile öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.

“Şehirle ve toplumla özdeşleşmiş bir üniversite misyonu”

Rektö Prof. Dr. Yusuf Tekin, “Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi olarak yola çıkarken, şehirden ve toplumdan kopuk olmayan, şehirle ve toplumla özdeşleşmiş, iç içe girmiş ve ürettikleri karşılıklı değerleri birbiri ile paylaşan bir üniversite misyonuyla yola çıkmıştık” diyerek, Türkiye’deki üniversite paradigmasını kökünden değiştirmek hayaliyle yolda olduklarını belirtti.

Rektör Tekin, “Bu yolculukta, üzerinde en çok durduğumuz konulardan bir tanesi, Türkiye’de idari mekanizmada, siyasetin değişik pozisyonlarında görev alan arkadaşlarımızla öğrencilerimizi buluşturmak” dedi. Sorunları paylaşmak ve sorunların çözümüne katkı sağlamak amacıyla Edebiyat Fakültesi’nde düzenlenen konferanslara dikkati çeken Rektör Tekin, Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sinan Aksu’ya davetlerini kabul ettikleri için teşekkür etti.

“Kendinizi dar kalıplara kapatılmış hissetmeyin”

Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sinan Aksu, konuşmasında, gençlere seslendi. Gazi Üniversitesi Tarih Bölümü mezunu Aksu, “Kendinizi dar kalıplara kapatılmış asla hissetmeyin. Siz insanın olduğu her yerde var olacaksınız. İnsanın olduğu her yerde görev alacaksınız” dedi.

Aksu, konuşmasında, Türkiye’deki, 28 Şubat’tan 15 Temmuz’a değin yaşanılan sürece değindi. Üniversiteye başladığı dönemde Türkiye’nin sıkıntılı bir zaman diliminden geçtiğini söyleyen Aksu, “28 Şubat sürecinin en sıkıntılı günlerini yaşamaya başlamıştık” ifadesini kullandı.

Aksu, FETÖ’ye değinerek, “Bir tarihçi olarak samimiyetle söylüyorum, 15 Temmuz’dan sonra şunu anladım ki dünyanın gelmiş geçmiş, en geniş alana yayılmış, en fazla maddi gücünü kullanan terör örgütü, maalesef bizim içimizden çıktı” dedi.  Aksu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“15 Temmuz büyük bir belaydı ve defedildi. Vatandaşımız ve milletimiz, halkın cesareti defetti. Siyasilerin feraseti de bunda etkili oldu. Netice itibarıyla Allah bizi çok zor bir duruma düşürmekten korudu, kolladı. Ama bunu eğer tecrübe hanemize yazmazsak, bu belanın neden geldiğini, nereye gittiğini, nasıl olduğunu, yöntemini, tarzını eğer zihnimize doğru kazımazsak, Allah göstermesin tekrar devletin silahını, askerini, polisini, tankını, helikopterini, uçağını kullanarak, birileri bu millete savaş açabilir. Açabilir derken, düşman her zaman tetiktedir. Siz az bir şey rehavete kapıldığınız zaman, iç kavgalara başladığınız zaman, içerdeki sorunları sürekli birbirinizin ayağına basarak hallettiğiniz zaman, maalesef Türkiye, enerjisini tümüyle içerde kullanacak ve dışarıyla mücadele edebileceği bir enerjisi kalmayacak.”

Devletlerin, güç odaklarının içerisinde kendilerine yer bulduklarına işaret eden Aksu, “Devletler, kendi başlarına milli bir devlet kurup, kendi kararlarını alıp uygulayabilirler. Zayıf devletler, güç odaklarının içerisinde kendilerini ancak ayakta tutabileceklerine inanırlar. Güçlü devletler de tek başlarına devletinin ve milletinin bekası ve refahı için kararlarını alabilirler. Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk’ten sonra ilk kez bu dönemde kendi kararlarını alabilmiş, kimseye danışmadan ve kimsenin güdümü altında olmadan, kimseden izin almadan devletini yönetebilme ve dışarıya karşı bir dış politika izleyebilme yetisine sahip bir dönem yaşıyor” ifadelerini kullandı.

“Türkiye, uluslararası arenadaki gerçek ve güçlü yerini almalı”

Türkiye’nin kavgalarla kaybedecek vaktinin olmadığını belirten Aksu, “Türkiye’nin, kendi içerisindeki sorunları bir an önce halledip, artık uluslararası arenadaki gerçek ve güçlü yerini almaya hazır olması lazım” diye konuştu. Aksu, gençlere, “Türkiye’nin gidişatı ile ilgili kavgadan değil uzlaşmadan yana, devletin ve milletin birliğinden ve beraberliğinden yana bir tavır göstermenizi özellikle tavsiye ediyorum” dedi. Aksu, “Türkiye’de eğer istikrar olmazsa istikrarın olmadığı yerde huzur da olmaz.  Huzur olmayan yerde ticaret olmaz. Ticaretin olmadığı yerde insanlar yaşayamaz, para kazanamaz, üretim olmaz ve bu devlet ayakta kalamaz” ifadelerini kullandı.

“Üniversiteme her türlü desteği vereceğim”

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin, çok iyi bir yolda olduğunu dile getiren Aksu, Üniversitenin, güçlü bir akademik kadrosunun olduğunun altını çizdi. Aksu, “Siz öğrencilerin de bu kadroyla birlikte bu başarıyı zirveye ulaştıracağınıza kanaatim tam. Bu isim güzel bir isim. Bu isimle birlikte üniversitenin akademik başarısı, gelecekte hatırı sayılır bir yere gelecek. Siz mezunlarımızın da hem kamuda hem de sosyal hayatta başarılı olacağınıza kuvvetle inanıyorum. Bu uğurda da Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın her türlü çalışma yöntemlerine ve yaptığımız hizmetler konusunda fakülteme ve üniversiteme elimden gelen her türlü desteği vermeye söz veriyorum” dedi.

Konferans sonunda, Rektör Prof. Dr. Yusuf Tekin, Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sinan Aksu’ya plaket ve çiçek takdimi yaptı.

 

Yukarı