Bilal Erdoğan: Etnospor dünyada gündem olmaya başladı

Bilal Erdoğan: Etnospor dünyada gündem olmaya başladı

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, “Geleneksel Sporlar ve Oyunlar Etnospor Söyleşileri” düzenledi. Akademisyenlerin ve öğrencilerin katıldığı söyleşide, Dünya Etnospor Konfederasyonu (DEK) Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan konuşmacı olarak yer alırken, etkinliğin moderatörlüğünü de Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin yaptı.

Öğrencilerin sorularıyla ilerleyen söyleşide Bilal Erdoğan, Etnospor Söyleşilerinin ilkini Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde düzenlediklerini diğer üniversitelerle devam edeceklerini ifade etti. Temel misyonlarının, bütün dünyada geleneksel sporları güçlendirmek, popülerleştirmek, yaygınlaştırmak ve bu sporlara insanların ilgisini arttırmak olduğunu söyleyen Bilal Erdoğan, “Bunu yaparken dünyanın birçok ülkesinden geleneksel sporlarla ilgili çalışma yapan insanları bir araya getiriyoruz. Bu alanda belli altyapısı ve kapasitesi olan kurumlarla üyelik ilişkisi kuruyoruz. Şu anda 12 ülke ile ilişki kurmuş durumdayız” dedi. 

“Küresel bir ağ oluşturuyoruz”

Dünyada geleneksel sporların gündem haline gelmeye başladığını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu: 

“Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) bünyesinde ve bakanlar nezdinde de geleneksel sporların devletler tarafından desteklenmesi gerektiğine dair atıflar yapılmaya başlandı. Bu alanda dünyada bütün geleneksel sporların güçlenmesi için, bizim Konfederasyonumuz gibi çalışma yapan başka bir sportif organizasyon yok. Bu anlamda biz, hem Türkiye’nin sivil diplomasisini yapmış oluyoruz hem de Türkiye merkezli bir Konfederasyon olduğumuz için kendi geleneksel sporlarımızın tanıtılmasına katkı sağlamış oluyoruz. Bu şekilde küresel bir ağ oluşturmuş oluyoruz.”

   İstanbul’da yaptıkları araştırma sonuçlarına göre, toplumun yarısının spordan uzak olduğunun altını çizen Erdoğan, “Bu araştırma insanların, sporla aktif ve sağlıklı bir ilişkisi olmadığını gösteriyor. Bizim düşüncemiz, geleneksel sporları güzel tanıtabilirsek, o sporla henüz sağlıklı bir ilişki kurmamış kesimlerin de sporla aktif ve verimli bir ilişki kurması sağlanabilir” ifadesini kullandı. 

   Erdoğan, geleneksel sporlarla olan temasının Okçular Vakfı ile başladığını söyledi. Yaklaşık yedi yıldır bu yapıda olduğunu belirten Erdoğan, “Şu anda Türkiye merkezliyiz. Yıllık en büyük etkinliğimiz, Türkiye’de yaptığımız Etnospor Kültür Festivali’miz. İki yılda bir yapılan Dünya Göçebe Oyunları 2020 yılında İznik’te yapılacak” şeklinde konuştu.  

   Etnospor Kültür Festivali’ni her yıl İstanbul’da yapma kararlarının olduğunu dile getiren Erdoğan, “Bunun bir referans festival olarak İstanbul’da kalıcı olmasını istiyoruz. Bu festivalin sayesinde Türkiye’nin çok çeşitli yerlerinde benzer etkinlikler gitgide daha fazla yapılıyor. Anadolu’da her yaz daha fazla geleneksel spor etkinliği oluyor” diye konuştu. Erdoğan, “Bu yıl festivalimizi Atatürk Havalimanı’nda yaptık. Bu bilinçli bir tercihti çünkü havalimanının yerinde Türkiye’nin en büyük millet bahçesi yapılacağını biliyoruz. Biz orada festivalimizi yaparak, orası projelendirilirken orada geleneksel sporların da yaşatılacağı bir yerin olması ile ilgili bir mesaj vermeye çalıştık” diye konuştu.  

   Geleneksel sporları, olimpiyatlara katma amaçlarının olmadığını aktaran Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: 

“Olimpiyatlar dediğimiz küresel sporlar, demokratik bir yapısı olmayan organizasyondur. Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından, neye dayanarak karar verdiği belli olmayan karanlık bir yapı diyebiliriz. Biz, geleneksel sporlarla, olimpiyatlara on tane sporla gidiyoruz dersek o zaman bu işin felsefesini gerçekleştirmemiş oluruz. Felsefemiz, dünyanın kültürel zenginliğini canlı tutmak. Örneğin olimpiyatlarda serbest ve grekoromen diye iki güreş dalı var ama dünyada yüzlerce güreş dalı var.” 

   Söyleşinin moderatörlüğünü yapan Rektör Prof. Dr. Yusuf Tekin, sporun kültüre vurgu yapılmayan bir alan olduğunu belirtti. Rektör Tekin, “Spor dediğimiz şey, ülkelerin ve ulusların kültürlerini oluşturan, bu kültür arasındaki girişkenliği sağlayan, bu kültürü gelecek kuşaklara taşıyan ciddi bir etkinlik alanıdır” ifadesini kullandı. Rektör Tekin, “Eski Türk devletlerinde, çocuklar doğduklarında ata binmeleri kolay olsun diye kundaklanırken, bacak aralarına tahtalar konurdu. Ata binmek konusunda yetileri gelişsin diye böyle yapılırdı. Dolayısıyla spor dediğimiz şey bir kültür, gelecek kuşaklara aktarılması gereken bir değer ve köprüdür” diye kaydetti. Rektör Tekin, söyleşinin bitiminde Erdoğan’a hediye ve çiçek verdi.  

   Söyleşinin ardından Erdoğan, öğrencilerle beraber ok attı ve mas güreşi, kuşak güreşi ve topaç çevirme gibi geleneksel oyunları oynadı.

Yukarı