2. Türkiye Üniversite Ombudsmanlık Toplulukları Kongresi

2. Türkiye Üniversite Ombudsmanlık Toplulukları Kongresi

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliğiyle düzenlediği “2. Türkiye Üniversite Ombudsmanlık Toplulukları Kongresi”nin açılış töreni 21 Ekim 2019’da yapıldı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 100. Yıl Konferans Salonu’nda düzenlenen törene Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Rektör Prof. Dr. Yusuf Tekin’in yanı sıra AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Milletvekillleri Erol Kavuncu, Mahmut Tanal ile kamu denetçileri, öğretim elamanları ve öğrenciler katıldı.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu törende yaptığı konuşmada, “Devlet geleneğimiz ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.’ ilkesinin üzerine bina edilmiştir. Kamu denetçiliği, işte bu şuurla hayat bulan bir kurum. Toplumsal hayatımızda önemli bir misyon üstlenen, kaynaştırıcı, bütünleştirici roller oynayan ülkenin en genç kurumlarından biri. Vatandaşlarımızın idari kurumlarla ilgili yaşadıkları anlaşmazlıkları bir dava konusu haline gelmeden önce yapıcı bir şekilde çözmek üzere önemli faaliyetler yürütüyor” ifadelerini kullandı. Hukukun hakkaniyeti tesis etmedeki rolüne dikkat çeken Kasapoğlu, “Hakkaniyetin tesisi, sadece vicdanlarda adaletin temini için değil, somut olarak hukukun egemenliği için de son derece hayati bir gereklilik. Çünkü son tahlilde hukukun adaletli bir şekilde işlemesi, toplum hayatının her aşamasında hakkaniyetin sağlanması ile mümkün. En az bunun kadar önemli olan insanlarımızın hem birbirleri hem de kurumlarla ilişkilerinde adaletin yaşandığını vicdanlarında hissetmeleridir. Bunun hissedilmesi için de yükü zaten ağır olan yargı kurumlarımıza destek olacak bir takım destek faaliyetlerinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Kamu Denetçiliği Kurumu işte böylesine önemli bir meselede köprü görevi görüyor” dedi. Bakan Kasapoğlu, vatandaşların, özellikle de gençlerin hak arama mekanizmalarını bilmesi noktasında Kamu Denetçiliği Kurumunun çok önemli olduğunu söyledi.

 

“Paradigma değişikliği yapmak istiyoruz”

Rektör Prof. Dr. Yusuf Tekin, törende yaptığı konuşmada, “Böyle bir program vesilesiyle Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğrenci topluluklarını ağırlamak bizim için çok önemli. Bu tür faaliyetlere elimizden geldiğince her türlü desteği vermeye gayret ediyoruz. Bundan sonra da aynı şekilde bu tür faaliyetleri desteklemeyi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. Türkiye’deki üniversite anlayışı noktasında bir paradigma değişikliği yapmak istediklerini vurgulayan Rektör Tekin, “Türkiye’de üniversiteler için yapılan bir eleştiri vardır. Üniversitelerin toplumdan ve bürokrasiden kopuk olduğu söylenir. Biz bu eleştirileri de dikkate alarak kamu kurum ve kuruluşlarının yararlanabileceği akademik bilgiyi üreterek kullanıma sunmayı hedefliyoruz” dedi. Üniversitemizin dünyada belli alanlarda uzmanlaşmak üzerine odaklanan tematik üniversite mantığına göre kurulan bir sosyal bilimler ve sanat üniversitesi olduğunu söyleyen Tekin, sosyal bilimler ve sanat alanlarında Türkiye’nin akademik birikimine katkı sağlamayı hedeflediklerini, bu kongrenin de bu hedefle uyumlu bir çalışma olduğunu vurguladı. Rektör Tekin, “Kamu Denetçiliği Kurumu ile kıymetli başkanına ve programın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç da, “İdarenin denetlenebilirliğini ve şeffaflığını sağlayabilirsek Türkiye’de birçok şey kendiliğinden hallolacaktır. Özellikle bütün şehirleri dolaşıyoruz. Öğrencilerle ombudsmanlık toplulukları kuruyoruz. Amacımız, Türkiye’de hak arama kültürünü yaygınlaştırmak” şeklinde konuştu. Vatandaşın, idareci ile yöneticiler karşısında haklarının korunması gerektiğini vurgulayan Başdenetçi Malkoç, “Kamu Denetçiliği Kurumu, idare karşısında vatandaşın hakkını, hukukunu korumak için kurulmuştur. Bir bakıma idare ile vatandaş arasında bir barış köprüsüdür” diye konuştu. Türkiye’de yaklaşık 8 milyon üniversite öğrencisi bulunduğunu hatırlatan Malkoç, “Düzgün, hukuka uygun hareket eden, ahlaklı gençlik Türkiye’nin en büyük sermayesidir, gücüdür. Biz üniversite gençliği arasında adaleti, hakkaniyeti, hak aramayı yaygınlaştırmak için ombudsmanlık toplulukları kurduk. Ombudsmanlık kültürünü yaygınlaştırmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Ombudsmanlık Topluluklarını temsilen konuşma yapan Bitlis Eren Üniversitesi Ombudsmanlık Topluluğu Başkanı Hasan Soyugüzel de, “Kamu Denetçiliği Kurumu, üniversitelerde ombudsmanlık toplulukları kurulmasını teşvik etti. Bitlis Eren Üniversitesi olarak bu çağrıya ilk cevap verenlerden biriyiz. Ombudsmanlığın üniversitelerde daha fazla duyulması için çalışıyoruz.  Üniversite yıllarımızda bu tür çalışmalar yapmanın hakkaniyet ve adalet duygumuzu geliştireceğine inanıyorum” dedi.

 

Yukarı